سنگ آهک از انواع سنگ رسوبی می باشد. منشاء سنگ آهک ممکن است شیمیایی با بیوشیمیایی باشد. سنگ آهک بیشتر از کربنات کلسیم ( CaCO3 ) می باشد. این سنگ بیشتر به صورت آهک رسی ، آهک ماسهای و دولومیت یافت میگردد. این سنگ اغلب از اسکلت موجودات دریایی مانند نرم تنان، مرجانها و روزن داران تشکیل شده است. ماده اصلی تشکیل دهنده سنگ آهک، کلسیت و آراگونیت است که نوع کریستال متفاوت کربنات کلسیم می باشد. سنگ مشابه دیگر سنگ دولومیت است که حاوی مقادیر زیادی از دولومیت معدنی (CaMg(CO3)2 ) می باشد. در منابع قدیمی به دولومیت سنگ آهک منیزیومی گفته می شد، اصطلاحی که اکنون برای دولومیت های با منیزیم کم یا سنگ آهک های غنی از منیزیم در نظر گرفته شده است.
ناخالصیهای مهم سنگ آهک عبارتند از منیزیم، سیلیس، آلومینیوم و منگنز. سنگ آهک در کوره و در دمای مناسب با ترکیب شیمیایی آن پخت میشود. سنگ آهک خالص در دمای خالص حدود ۱۰۰۰ درجه سانتیگراد و سنگ آهک رسی یا دولومیتی در دمای حدود ۱۳۰۰درجه سانتیگراد کلسینه میشود.
حدود 10 درصد سنگهای رسوبی، سنگ آهک هستند. بیشتر غارها در صخره های آهکی تشکیل می شود. سنگ آهک حاوی مقادیر متغیری از سیلیکا یا اکسید سیلیسیوم است. منشاء اولیه کلسیت موجود در سنگ آهک، ارگانیسمهای دریایی می باشد. برخی از این ارگانیسم ها می توانند تپه هایی از سنگ معروف به صخره ها را بنا کنند که از نسل های گذشته بنا شده است. با افزایش عمق آب، بیشتر از 3000 متر، فشار آب و شرایط دمایی باعث می شود که عدم حلالیت کلسیت به صورت غیر خطی افزایش یابد. بنابراین سنگ آهک قاعدتاً در آبهای با عمق بالا تشکیل نمی شود. بسته به عوامل مختلفی از جمله دمای آب ، pH و غلظت یون محلول ، کلسیت می تواند در آب های زیرزمینی رسوب کند. کلسیت یک ویژگی غیرمعمول به نام حلالیت رتروگراد دارد، که با افزایش درجه حرارت ، حلالیت آن در آب کمتر می شود.
به آهک هیدراته، شکفته نیز گفته میشود. آهک زنده در برابر هوا و رطوبت ناپایدار است و از اینرو نمیتوان آن را مدتی طولانی نگهداری کرد اما آهک هیدراته را میتوان مدتی طولانی انبار کرد. برای تهیه آهک زنده پایه کار آن است که باید میزان کربنات کلسیم در سنگ آهک بیش از ۹۰درصد و مقدار SiO۲+Fe۲O۳+Al۲O۳ آن کمتر از ۴درصد باشد. سنگ آهک در کورههای افقی یا عمودی پخته میشود.
نحوه تشکیل سنگ آهک
سنگهای آهکی از نظر ژنتیکی و نحوه تشکیل به دو گروه عمده و بزرگ آهکهای برجا و آهکهای نابرجا تقسیم میشوند. آهکهای برجا شامل کلیه سنگ آهکهای ستونهایی میگردد که طی فرآیندهای شیمیایی و بیوشیمیایی در محلی که وجود دارند، تشکیل گردیدهاند. اصولا تشکیل در جای رسوبات آهکی مربوط به فعالیتهای بیولوژیکی بوده و از منشا بیوشیمیایی میباشند. مانند تراورتن و ستونهای آهکی. آهکهای نابرجا آهکهایی را شامل میگردد که از نظر بافتی به سنگهای کلاسیک شباهت داشته ، ولی از نظر منشا تشکیلاتشان کاملا مربوط به فرآیندهای شیمیایی است. مانند آهکهای تخریبی و ماسهای.
مقالات مرتبط
منابع و مآخذ
کارگاه سنگ و بلوک ایران مرکز پخش و عرضه کننده انواع پودر سنگ، پودر سنگ جوشقان، مواد آبگریز، سنگهای دانه بندی شده و سنگهای تزئینی می باشد.
کیسه های پودر سنگ در بسته بندی های 30 کیلوگرمی عرضه می شود.
محصولات به تمامی نقاط کشور بنا به درخواست مشتری ارسال می گردد.
مدیریت فروش: یحیی حامدی